Vrijheid, democratie en mensenrechten. Op Bevrijdingsdag staat Nederland hierbij stil als gevolg van de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks wordt dit groots gevierd op 5 mei. Verspreid over heel Nederland vind je gratis toegankelijke Bevrijdingsfestivals. Alle locaties en overige initiatieven op deze dag vind je op de website bevrijdingsfestivals.nl. Een dag dus om stil te staan bij Vrijheid, democratie & mensenrechten en tegelijkertijd een dag met een rijke geschiedenis. In deze blog een opsomming van uitjes waarbij je meer kunt leren over de Tweede Wereldoorlog.
1. Bevrijdende Vleugels
Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten. Bevrijdende Vleugels is een interactief museum waar in de diverse hallen en op het bosterrein het complete verhaal van de bezetting tot aan de bevrijding wordt verteld. Bekijk unieke vliegtuigen, rupsvoertuigen, tanks, gliders, legerjeeps, Zündapp-motoren, afweergeschut, kanonnen en munitie die daadwerkelijk zijn gebruikt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
2. Oorlogsmuseum Overloon
Diverse aan de Tweede Wereldoorlog-gerelateerde tentoonstellingen vind je in het Oorlogsmuseum Overloon. Bekijk hier onder andere ruim 150 voer-, vaar- en vliegtuigen waarvan het merendeel is gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, ervaringsverhalen, een vrijheidsmuur met honderden schilderijtjes met daarop antwoorden op de vraag wat vrijheid is voor hen en foto’s vanaf de mobilisatie tot en met de bevrijding en zelfs erna.
3. Het Spoorwegmuseum
Ontdek in het Spoorwegmuseum diverse treinen die in de 175 jaar spoorwegen in Nederland dienst hebben gedaan. Één van de treinen die je hier kunt vinden is een bijzondere bagagewagen uit 1914. Behalve derde klas personenrijtuigen en goederenwagens werd ook dit type wagens bij de Jodentransporten ingezet. In de wagen zijn getuigenissen te horen van mensen die per trein naar de concentratie- en vernietigingskampen zijn deporteerd. In deze bijbehorende audiovisuele presentatie wordt de rol van de spoorwegen bij de Holocaust verder uitgediept.
4. Het Museon
In het Museon vind je diverse uiteenlopende tentoonstellingen. Bijvoorbeeld de tentoonstelling ‘Kind in oorlog’. Deze tentoonstelling geeft in de vorm van verhalen, voorwerpen, foto’s, filmfragmenten en documenten antwoorden op vragen als hoe het was om kind te zijn in de oorlogstijd, wat een kind wel en niet kon begrijpen en welke invloed de oorlog had op hun dagelijkse leven. Naast deze interessante tentoonstelling kan je ook meedoen met verschillende activiteiten, zoals workshops en science shows. Dit maakt Museon zeker een bezoekje waard!
5. Omniversum
Ervaar een unieke filmbeleving en leer meer over D-Day in het Omniversum. Op D-Day (6 juni 1944) was de grootste geallieerde operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, het begin van de bevrijding van West-Europa. Dit vond plaats in Normandië, Frankrijk. Deze regio werd in de periode van eind 1943 tot augustus 1944 de belangrijkste plek in de wereld. De film is een eerbetoon aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid. Ontdek in 40 minuten de geschiedenis, de militaire strategie, de wetenschap, technologie en de menselijke input.