www.tripper.nl
8 leuke tips voor uitjes tijdens de herfstvakantie

8 leuke tips voor uitjes tijdens de herfstvakantie

  • Christina Karnadi Christina Karnadi
  • -
  • 17 okt. 2024

De herfstvakantie staat weer voor de deur! De bladeren krijgen prachtige kleuren en de lucht is heerlijk fris. Het is de ideale tijd om eropuit te trekken en een leuk dagje weg te plannen. Of je nu zin hebt om de dieren te bezoeken, meer wilt leren over cultuur of gewoon wilt genieten van wat technologie, er is deze herfst van alles te beleven. In deze blog deel ik 8 leuke tips voor uitjes tijdens de herfstvakantie. Laat je inspireren en maak er een onvergetelijke tijd van!

1. Spoorwegmuseum

Locatie: Utrecht

Het Spoorwegmuseum is niet zomaar een museum; het is een fascinerende bestemming die bezoekers meeneemt op een reis door de geschiedenis van de trein en de impact die deze heeft gehad op de wereld. Met een levensecht station, een theater, spannende attracties en wisselende tentoonstellingen ben je altijd op het juiste spoor!

Herfstvakantie: Hop de herfst in
Wie even wil ontsnappen aan het grauwe, regenachtige weer tijdens de vakantie, moet zeker een bezoek aan het Spoorwegmuseum overwegen. Het museum is iedere dag van de herfstvakantie geopend van 10:00 tot 17:00, ook op maandag! Het is gemakkelijk bereikbaar met de trein: vanuit Utrecht Centraal vertrekt elk uur een trein naar het eigen station, Utrecht Maliebaan. Leuker kan de reis niet beginnen!

Techlab XL: Een spannende activiteit
Deze herfstvakantie staat het Spoorwegmuseum in het teken van Techlab XL. Bezoekers kunnen zelf aan de slag met de techniek achter de trein! Van spannende demonstraties tot uitdagende proefjes, er is van alles te ontdekken. Leer meer over stoom, stroom, wielen en weerstand door zelf te experimenteren. Probeer het elektrospel, schiet een fles weg met luchtdruk, of test kennis op de grote testbaan. 

De vier thema's van Techlab XL

  • Stoom: Tot 1958 werden treinen in Nederland getrokken door stoomlocomotieven. Ontdek hoe stoom werkt en probeer zelf iets weg te schieten met stoom of luchtdruk.
  • Stroom: Leer over de elektrische treinen en maak zelf een stroomkring. Daag jezelf uit in het levensgrote elektrospel!
  • Weerstand: Test welke materialen het beste zijn voor treinen op de grote testbaan en ontdek hoe wrijving de rol van treinen beïnvloedt.
  • Wielen: Ontdek alles over treinwielen, waarom sommige wielen groter zijn dan andere en hoe ze aan de trein zijn bevestigd.

Dus trek de wandelschoenen aan en kom een dagje genieten van alles wat het Spoorwegmuseum te bieden heeft. Het belooft een onvergetelijke ervaring te worden!

2. Avonturenboerderij Molenwaard 

Locatie: Groot Ammers

Deze herfst bij Fien & Teun op de Avonturenboerderij staat in het teken van speciale activiteiten, waaronder een bezoek van de geliefde hondenvriendjes Woezel & Pip. Trek je kaplaarzen en regenjas aan en bereid je voor op een seizoen vol plezier en ontdekking!

Herfstige activiteiten
De bladeren vallen van de bomen en de herfstkleuren brengen het park tot leven. Tijdens Fien & Teun’s Herfstavontuur leren bezoekers alles over de herfst terwijl ze het park verkennen met een boerderijboekje vol vrolijke activiteiten, attracties en parkshows. Ontdek de geheimen van het seizoen, geniet van de prachtige herfstkleuren en aan het einde van de dag ontvang je een écht diploma als je, net als Fien & Teun, een boertje of boerinnetje bent geworden. Dit belooft een onvergetelijk avontuur vol herfstige verrassingen te worden!

Fien & Teun's liedjesfeest
Samen met Fien en Teun is er de mogelijkheid om mee te zingen en te swingen op hun vrolijkste liedjes. Het Liedjesfeest belooft een echt feestje te worden! Na afloop kunnen kinderen met Fien en Teun op de foto, wat het feest helemaal compleet maakt.

Minishow met Woezel & Pip
Beleef de magie van Woezel & Pip tijdens de spiksplinternieuwe minishow! Samen met deze hondenvriendjes kunnen kinderen in de Tovertuin dansen en meezingen met de vrolijkste liedjes. Voor de exacte data van hun aanwezigheid is er een evenementenpagina beschikbaar.

Een fantastische bestemming
Avonturenboerderij Molenwaard is dé perfecte bestemming voor gezinnen. Dit jaar biedt de boerderij het Herfstavontuur met Fien en Teun, waar kinderen zich volledig kunnen onderdompelen in het boerderijleven. Geniet van het buitenleven, ga op zoek naar herfstschatten, en neem deel aan allerlei leuke activiteiten zoals pompoenen snijden en knutselen.

Mis dit kleurrijke herfstavontuur niet en maak herinneringen die je nooit zult vergeten!

3. Dierenpark Amersfoort

Locatie: Amersfoort

Deze herfstvakantie wordt DierenPark Amersfoort omgetoverd tot een avontuurlijke wereld vol dinosaurussen! Van 19 oktober tot en met 3 november 2024 kunnen gezinnen zich onderdompelen in de fascinerende wereld van de prehistorie tijdens de speciale DinoAdventures. Dit is dé gelegenheid om meer te leren over deze indrukwekkende wezens en om een dag vol spanning en plezier te beleven!

De wildste avonturen
Beleef samen met het hele gezin onvergetelijke avonturen in het kleurrijke bos van DierenPark Amersfoort, dat uitgeroepen is tot de leukste dierentuin van Nederland! Klap, klim en slinger onder, boven en tussen de dieren. Vaar met de fietsboot over de Expeditie-rivier en kom oog in oog te staan met giraffen en apen. Verderop wacht de koning van de dieren op je, terwijl een luiaard boven je hoofd hangt in De Nacht. Je leert niet alleen veel over de dierenwereld, maar ook over jezelf!

Wat is er te doen?

  • DinoAdventures: Maak een spannende tijdreis naar miljoenen jaren geleden in het Dinobos. Bewonder levensechte dinosaurussen en help mee met de zoektocht naar een kwijtgeraakt dinojong. Bezoek de dinobroedplaats en ontdek dino-eieren; een aantal dino's is al uit het ei gekropen!
  • Avontuurlijke Activiteiten: Klim, slinger, vaar en glijd tussen tijgers, leeuwen en olifanten. Maak een mooie boswandeling en spot eekhoorns, stokstaartjes en brilberen.
  • Dierkeuken: Gluur binnen in de Dierkeuken en ontdek waar luiaards van smullen en hoeveel een giraffe op een dag eet.
  • Chimpanseevallei: Ontmoet de chimpansees op wel vier meter hoogte in de gloednieuwe Chimpanseevallei.

Maak het onvergetelijk
De herfstvakantie in DierenPark Amersfoort biedt een perfect uitje voor het hele gezin. Met spannende activiteiten en informatieve presentaties beleef je samen de wildste avonturen en leer je meer over de dieren en hun leefomgeving. Dit avontuur is niet te missen voor iedereen die de magie van de natuur en de prehistorie wil ervaren!

4. Steinerlights

Locatie: Steinerbos, Stein

Van 11 oktober tot en met 3 november 2024 verandert het Steinerbos in een betoverend Wonderland vol lichtjes! Tijdens Steinerlights wordt het park omgetoverd tot een magische wereld, waar schitterende lichtinstallaties en sculpturen je meevoeren naar een sprookjesachtige ervaring. Dit evenement biedt de perfecte gelegenheid voor een gezinsuitje, vol verwondering en avontuur.

Betoverd bos: Lichtjes avontuur in Wonderland
Tijdens een sfeervolle wandeling door het Steinerbos ontdek je prachtige lichtsculpturen die het landschap veranderen in een sprankelende wonderwereld. Het lijkt wel alsof je het verhaal van Alice in Wonderland binnenstapt, waar elk lichtje een nieuw geheim onthult en elke draai een verrassing brengt. Trek je warme jas aan, neem je familie mee, en laat je onderdompelen in de magie van dit avontuur!

Verlichte wonderen
Bereid je voor op een betoverende reis door het bos, waar gigantische lichtsculpturen en mysterieuze verlichte figuren de paden sieren. Elke stap onthult iets nieuws, en je kunt niet anders dan met een glimlach verder lopen. Het Steinerbos, dat maar liefst 33 hectare groot is—dat zijn 60 voetbalvelden vol licht en magie—biedt een overvloed aan wonderen voor jong en oud.

Een reis door fantasie
Steinerlights is geïnspireerd door het tijdloze verhaal van Alice in Wonderland, geschreven door Lewis Carroll. Tijdens deze unieke ervaring stap je in een wereld vol magische lichtjes, ontmoet je figuren die net zo mysterieus zijn als de Cheshire Kat en wandel je door lichttunnels die je naar verrassende plekken leiden. Dit is een kans om het Steinerbos op een geheel nieuwe manier te ervaren, als een echt Wonderland waar fantasie werkelijkheid wordt.

Wondere verwennerij
Na al dat avontuur is er niets beter dan een pauze te nemen bij een van de betoverende horecagelegenheden in Wonderland. Geniet van een dampende kop thee of een smaakvol hapje terwijl je je laat omhullen door de unieke sfeer van het park. Elke maaltijd is een nieuw avontuur in deze magische omgeving!

Deze herfst biedt het park een bijzondere gelegenheid om samen met vrienden en familie te genieten van een sprankelende ervaring die je niet wilt missen!

5. Sprookjeshof

Locatie: Zuidlaren

Sprookjeshof is een betoverende bestemming waar kinderen zich kunnen onderdompelen in hun favoriete sprookjes. Van 16 september tot en met 3 november 2024 kun je hier een uniek avontuur beleven in het sprookjesbos, dat dit seizoen gevuld is met levensechte dinosaurussen!

Een sprookjesachtige ontdekkingstocht
Ga op ontdekking met een spannende speurtocht langs de dino’s die echt bewegen en brullen! Dit maakt een bezoek aan Sprookjeshof niet alleen magisch, maar ook leerzaam. Dwaal door het sprookjesbos en laat de verhalen tot leven komen. Maak kennis met iconische figuren zoals Sneeuwwitje, Doornroosje en Roodkapje. Bij elke stap ontdek je een nieuw sprookje en geniet je van de prachtige, kleurrijke decoraties.

Avontuurlijke speeltuin voor jong en oud
In het speelpark van Sprookjeshof kunnen kinderen zich urenlang vermaken. Met schommels, draaimolens, een klimberg, trampolines en een monorail is er voor ieder wat wils. De spectaculaire rodelbaan en het ballenbak-kasteel zorgen voor extra plezier. Voor (groot)ouders is het een geweldige gelegenheid om herinneringen op te halen en weer even kind te zijn. Stap samen op de familieschommel en geniet van de mooie momenten.

Indoor speelparadijs
Sprookjeshof heeft ook een overdekt speelparadijs, waardoor spelen nooit aan een seizoen gebonden is. Of het nu regent of niet, het is altijd feest binnen! Glijd van de reuze-familieglijbaan, klim op de speelberg of ga samen de uitdaging aan in de shooterarena. Met airhockey en andere spellen is het indoor speelparadijs een geweldige plek voor zowel jong als oud.

Kinderboerderij
Altijd al een geitje willen knuffelen of een alpaca willen aaien? In de kleine kinderboerderij van Sprookjeshof kunnen kinderen kennismaken met verschillende dieren. En wie wil er nu niet een keer op een echte tractor zitten? Dit is een fantastische manier om in contact te komen met de natuur en de dieren in een veilige en leuke omgeving.

Openingstijden
Het speelpark is elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur, en het gezellige Pannenkoekenhuis verwent je met lekkernijen van 12:00 tot 20:00 uur. Kom langs en beleef een magische dag vol avonturen en herinneringen in Sprookjeshof!

6. AquaZoo Leeuwarden

Locatie: Leeuwarden

Beleef een onvergetelijk avontuur in AquaZoo Leeuwarden tijdens de speciale Dino Weken! Van 19 september tot en met 10 november 2024 zijn de dino’s weer terug in het park, dit keer met vele nieuwe en indrukwekkende bewoners. Kom en ontdek een fascinerende wereld vol levensechte, gigantische brullende dino’s, verspreid over het hele park.

Een spannende ontdekkingstocht
Deze herfst kunnen bezoekers niet alleen genieten van de prachtige dieren in AquaZoo, zoals tijgers, ijsberen en krokodillen, maar ook de imposante dinosaurussen in hun nieuwe gebieden bewonderen. Terwijl je door het park wandelt, maak je kennis met de dino’s en leer je alles over hun leefomgeving en geschiedenis.

Dino bingo
Dit jaar introduceert AquaZoo een unieke dino bingo! Bij de kassa kunnen bezoekers gratis bingokaarten ophalen en meedoen aan dit leuke spel. Wie als eerste zijn bingokaart vol heeft, wint een leuke prijs. Een geweldige manier om de ervaring interactief en spannend te maken voor het hele gezin!

Educatieve vlogs en presentaties
Wil je meer weten over jouw favoriete dinosaurus? Bekijk dan de informatieve vlogs waarin de Tyrannosaurus Rex en andere dino’s worden belicht. Ontdek of ze echt zo angstaanjagend waren als in de films. Daarnaast worden er dagelijks educatieve presentaties gehouden, zodat je altijd iets nieuws kunt leren over de bijzondere dieren van AquaZoo.

Kinderfeestjes en schoolreisjes
Ben je op zoek naar een originele locatie voor een kinderfeestje of schoolreisje? AquaZoo biedt een spannend dino-feest aan tijdens de Dino Weken. Inclusief een gratis dino-speurtocht en een dino-verrassing voor de jarige! Neem je klas mee voor een dag vol plezier en avontuur in een unieke omgeving.

Kom snel langs en beleef het avontuur van je leven! Ontdek niet alleen de tijdelijke dino’s, maar ook de vele bijzondere dieren die in en rondom het water leven.

7. Mediamuseum Beeld & Geluid

Locatie: Hilversum

Stap binnen in de interactieve wereld van het Mediamuseum en ontdek alles over media tijdens de herfstvakantie! In vijf unieke zones kun je zelf nieuws maken, de impact van advertenties ervaren, verhalen vertellen als een filmmaker, en spectaculaire games ontwerpen en spelen. Deze herfstvakantie staat in het teken van humor en satire, met een bijzondere pop-up presentatie van Van Kooten en De Bie als hoogtepunt.

Pop-up Presentatie: 'Toen Werd Nu: 50 jaar Het Simplisties Verbond'
Van 21 oktober 2024 tot 5 januari 2025 viert het Mediamuseum het 50-jarig jubileum van het Simplisties Verbond, opgericht door Kees van Kooten en Wim de Bie. Deze tijdelijke presentatie omvat een prachtige selectie archiefstukken die voor het eerst openbaar worden gemaakt. Laat je verrassen door de geschiedenis en impact van dit iconische duo!

De Grote Familie Satire Quiz
Doe mee aan de Grote Familie Satire Quiz, een gratis activiteit tijdens je bezoek aan het museum. Ontdek op een humoristische manier de verbinding tussen Van Kooten en De Bie, Draadstaal en De Luizenmoeder. Wat maakt satire zo bijzonder? Speel verschillende rondes, verzamel punten en maak kans op leuke prijzen.

Nova en de Herinneringenmachine
Ga op avontuur met Nova en de Herinneringenmachine, een digitale speurtocht die je alleen of samen kunt spelen. Reis met de 11-jarige Nova naar een toekomst waar alle herinneringen verloren zijn. Los spannende opdrachten op en activeer de herinneringenmachine om de toekomst te redden. 

Het Mediamuseum biedt een unieke kijk op de geschiedenis van de media in Nederland. Met interactieve exposities, films en archieven is er voor zowel kinderen als volwassenen veel te ontdekken. Dit museum is ideaal voor een educatieve dag uit waar je niet alleen veel leert over de media, maar ook leuke en interessante verhalen kunt ontdekken.

Kom langs en beleef een dag vol plezier, creativiteit en inspiratie!

8. Scheepvaartmuseum

Locatie: Amsterdam

Beleef de maritieme geschiedenis van Nederland in het Scheepvaartmuseum tijdens de herfstvakantie! Van 19 oktober tot en met 3 november 2024 biedt het museum een geweldige kans voor families en kinderen om de rijke tradities van de Nederlandse zeevaart te ontdekken. Het Scheepvaartmuseum heeft een unieke collectie van historische schepen en tentoonstellingen die je meenemen op een ontdekkingsreis door de tijd.

Gratis toegang voor kinderen
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Ook ouders met een Museumkaart of Stadspas kunnen zonder extra kosten deelnemen aan alle activiteiten, waardoor het een ideale bestemming is voor een leuk dagje uit!

Activiteiten en programma
Tijdens de herfstvakantie zijn er diverse activiteiten, waaronder:

  • Een Kaart voor Thuis: Maak ansichtkaarten geïnspireerd door het werk van kunstenaar Kevin Osepa. Dagelijks van 11:00 tot 15:00 op het Open Plein.
  • Kijktocht: Noord, Oost, West… Thuis best!: Ontdek waar je je thuis voelt met deze speciale kijktocht, beschikbaar tijdens openingstijden.
  • Familierondleiding - Echt Nep: Leer over het leven aan boord van het VOC-schip Amsterdam. Deze rondleidingen zijn van 26 oktober tot en met 3 november om 12:00, 13:00 en 14:00, op inschrijving.
  • Duiker Doris: Een interactieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 2 jaar, vol verhalen en spelletjes.
  • Kleur-doe-plaat Zeemonsters: Maak de zeemonsters uit het verhaal van Duiker Doris compleet met deze gratis kleurplaat.
  • Het Verhaal van de Walvis: Leer over walvisjacht en de impact op de walvispopulatie. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • VOC-schip Amsterdam: Stap aan boord van de replica en ervaar het leven op zee.
  • Junior Audiotour: Ontdek spannende verhalen over de zeevaart.

Bestel nu je tickets en maak van deze herfstvakantie een onvergetelijke ervaring!

De herfstvakantie biedt volop mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken en samen herinneringen te maken. Of je nu kiest voor een avontuurlijke boerderij, een leerzaam museum of een dierenpark vol wonderen, met deze 8 tips heb je een geweldige herfstvakantie voor de boeg. Pak je jas, trek je wandelschoenen aan en ga op pad voor een onvergetelijk avontuur!